Byt till eko – rädda bina!

Hoten mot våra bin är många och allvarliga – matbrist, kemiska bekämpningsmedel och bostadsbrist är några av de största problemen. Ekologiskt skippar kemiska bekämpningsmedel och skapar fler blommande marker.

Gör en viktig räddningsinsats för bina. Byt till eko!

Varor att byta till eko

✓JA, jag har bytt minst fem viktiga varor till eko och vill få en påse med bivänliga ängsfröer hemskickat.

Får på ekologiskt bete

Varför eko?

Studier har visat att ekologiskt bidrar till fler bin, humlor och fjärilar. Faktum är att ekologiska lantbruk kan ha runt 50 procent högre artrikedom bland pollinatörer som humlor och bin. Inom det ekologiska jordbruket är det dessutom förbjudet att använda kemiska bekämpningsmedel. Även det bidrar till mer föda till bina då det finns fler blommor att samla nektar och pollen från. Ekologiskt jordbruk är en viktig pusselbit för att säkra dagens och framtidens matproduktion!

3 tips till dig som vill göra mer

Fråga efter ekovaror du saknar

När du väljer mer eko kommer affären att lyssna. Fråga efter ekovaror som du saknar, då visar du butiken att det finns en efterfrågan. Var inte rädd för att fråga efter ekoprodukter du vet är sällsynta, om många till exempel vill ha ekologisk sojafärs ger det en viktig signal till producenterna. När efterfrågan på eko ökar kommer fler bönder våga ställa om till ett ekologiskt jordbruk och på köpet får vi alla en friskare natur.

Prata med vänner och bekanta, inspirera din familj

Det är inte alla som har koll på fördelarna med eko. Berätta varför du valt att byta och vilka vinster ekologiskt ger för djur, natur och människor. När en klok vän eller en familjemedlem har någonting viktigt att säga då lyssnar vi, eller hur!? Och stöter du på skeptiska påståenden som inte verkar helt hundra. Varsågod, här är dina argument!

Påverka större, förändra din omvärld

Hur ser det ut med ekoutbudet på din lokala restaurang, vad köper ni in för mat på jobbet och vilken meny har skolorna i din kommun? Det finns många sätt att påverka sin omgivning i rätt riktning. Vem du än är och vad du än gör – kan DU vara en del av lösningen.

Handla ekoligiskt - Matkasse

Viktiga varor som gör skillnad för bina

Du kan enkelt göra en viktig insats för våra hotade bin genom att välja eko och KRAV-märkt i butiken. Vi tipsar om viktiga varor som gör skillnad för bina.

  • Mjöl och bröd
  • Jordgubbar
  • Kött och mejeriprodukter
  • Rapsolja
  • Päron

Ge en gåva till bina

Swisha en gåva till vårt arbete för att rädda bina och bevara den biologiska mångfalden.
Ditt stöd behövs!

Naturskyddsföreningen har officiellt 90-konto

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart